شفافیت و قابلیت اتکاء به اطلاعات یکی از الزامیترین ابزارهای تصمیمگیری سرمایهگذاران و برنامهریزان در بازار سرمایه است. سرمایهگذاری در بنگاههای اقتصادی، ابزارها و اوراق بهادار زمانی کمترین هزینه را به همراه دارد که ریسک اطلاعاتی آن پایین باشد. رتبهبندی اعتباری در بازار سرمایه نقش اساسی ایفا میکند و به کاهش عدم تقارن اطلاعاتی میان سرمایهگذاران و ناشران منجر میشود و این امکان را برای ناشران فراهم میآورد تا صلاحیت اعتباری خود را به سرمایهگذاران اعلام نمایند. اعتمادسازی برای حضور فعالان بازارهای بینالمللی در بازار سرمایه ایران، از مهمترین کارکردهای رتبهبندی اعتباری است. بر اساس، مطالعات صورتپذیرفته توسط این مرکز، موسسات رتبه بندی از کلیدیترین نهادهای مالی در کشورهای توسعه یافته به شمار رفته، تا حدی که به جرات میتوان گفت، هیچ سرمایهگذار خارجی را نمیتوان یافت که قبل از انتخاب گزینه سرمایهگذاری، به گزارشهای موسسات رتبهبندی توجهی نداشته باشد.
یکی از ابهاماتی که همواره بر سر راه سرمایهگذار خارجی قرار داشته، ابهام در ریسک اعتباری ابزارها و شرکتهای عرضه شده در بازار سرمایه است. این ابهام امکان ارزیابی دقیق را از ایشان سلب کرده از طرفی مقایسه این ابزارهای مالی و شرکتها را با موارد مشابه در کشور خود غیر ممکن میکند. از این رو تعیین ریسک اعتباری میتواند عاملی مهم در معرفی بهتر ابزارهای مالی و شرکت ها به سرمایهگذار خارجی تلقی و امکان رشد میزان سرمایهگذاری خارجی در بلند مدت را در پی داشته باشد. اکثر موسسات رتبهبندی در دنیا تنها به رتبهبندی ابزارهای مالی و شرکتهای نیازمند منابع مالی اکتفا نکرده، بلکه رتبهبندی (یا طبقهبندی) دیگر اشخاص همچون انواع صندوق های سرمایهگذاری و شرکتهای سبدگردان را نیز بر عهده میگیرند. البته رتبهبندی این اشخاص با مولفههای رتبهبندی ریسکهای اعتباری تفاوت داشته و اغلب عملکرد مدیران سرمایهگذاری این صندوقها را مدنظر قرار میدهند. همچنین این موسسات میتوانند شرکتهای سرمایهگذاری و مادر(هلدینگ) را از نظر درجه رعایت قوانین و مقررات و دستیابی به اهداف و استراتژیهای تدوین شده طبقهبندی کنند.
با توجه به بازار رو به گسترش انواع ابزارهای مالی با درآمد ثابتِ اسلامی در کشور، همچون انواع اوراق اجاره، اوراق مشارکت، اوراق مرابحه، اوراق استصناع و نیز متفاوت بودن سطح ریسک اعتباری هر کدام از این اوراق از شرکتی به شرکتی دیگر، مساله تعیین ریسک اعتباری این اوراق از موضوعات اساسی در معرفی و بازاریابی این ابزارهای نوین مالی به بازار سرمایه کشور محسوب می شود. در نهایت تعیین ریسک اعتباری شرکتهایی که قصد پذیرش در بورس یا را دارند نیز می تواند به عنوان عامل مهمی در ارزیابی تحلیلگران مالی مد نظر قرار گرفته و نقش بسزایی را در کشف قیمت این گونه اوراق در بازار ایفا کند.